Zoeken
Nieuwe advertenties (15)Accessoires (6)Bankirai (2)Blokhutten (1)Bouwhout (7)Carports & Garages (1)Deuren (7)Haardhout (4)Kozijnen (3)Overig (26)Palen (3)Pallethout (2)Plaatmateriaal (7)Poorten (0)Prieelen (0)Rondhout (3)Software (2)Speeltoestellen (1)Steigerhout (1)Tropisch hardhout (13)Tuinafscheiding (1)Tuinhout (5)Vloerdelen (5)Vlonders (3)


Haardhout - Houthandel

Op deze pagina vindt u de rubriek voor het aanbieden en afnemen van haardhout. Klein gemaakt voor uw gemak. U kunt kosteloos in contact komen of zelf haardhout aanbieden door aan te melden.


Haardhout van diverse soorten

Haardhout heeft diverse eigenschappen en afhankelijk van wat voor effect u wilt bereiken kunt u kiezen voor een specifiek soort. Sommige soorten branden langer of geeft meer warmte af. Zachte houtsoorten zoals Elzen of Berken hebben als kenmerk dat ze sneller warmte afgeven in tegenstelling tot bijvoorbeeld eikenhout. Door de snellere afgifte van warmte is de ruimte waarin u stookt sneller op temperatuur en brand het ook sneller op. De aantrekkingskracht van een haardvuur is naast de warmte en aangename geur de hypnotiserende vlammen. Verschillende houtsoorten geven een ander sfeer in hun vlammenspel mee. Een zachte houtsoort die sneller opbrand zal grilliger met meer pieken vlammen voor een intens schouwspel.


Ovengedroogd haardhout

Haardhout wordt op verschillende manieren geprepareerd voor gebruik. Van oudsher werd het naast de kachel gedroogd, maar tegenwoordig gaat dat een stuk efficiënter. Haardhout van verschillende soorten wordt kleingemaakt en in kisten in droogkamers geplaatst. De lucht in deze droogkamer wordt in de meeste gevallen op een milieuvriendelijke wijze verhit door natuurlijk restafval of biogas te stoken. Er zitten in de droogkamer enkele ventilatoren en zo circuleren zij de warme lucht langs het gestapelde hout. Hierdoor komt er een hoop vocht in de warme lucht vrij en na verloop van tijd opent men de deur van de stookruimte om deze vochtige lucht er uit te laten. Dit wordt een aantal keren verhaald over een periode van ongeveer een week en zo geeft men het hout een gewenst vochtpercentage mee. Hierna laat men het buiten de ruimte een aantal dagen weer acclimatiseren of nadrogen. Als men het hout vanuit de oven meteen in opslag zou doen dan zou het door restvocht in het hout gaan schimmelen.


Stoken van haardhout

Voordat je zelf gaat stoken in je haard is het belangrijk om te weten wat de correctie manier is om dit te doen. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor uw eigen voordeel. Als u een houtsoort zou gebruiken waardoor uw kachel te heet wordt dan kunnen er na verloop van tijd scheuren in het aardewerk optreden. Door te warm te stoken kunt u geen optimaal rendement behalen in het warm houden van uw huis. Verder zijn er een aantal dingen waar u op moet letten bij het stoken van haardhout. Het dient goed droog te zijn zodat het makkelijker en volledig verbrand. Zoek naar haardhout met een vochtigheidspercentage van rond de 18%. De haard zelf moet ook goed schoon zijn zonder resten van verf of lak die op kunnen branden. Probeer ook niet te grote stukken hout of te veel in een keer te stoken om een optimaal rendement te halen.